Mazijk de Pétanque

Jeu de Boules, Wijk bij Duurstede

 

 Historie van Mazijk de Pétanque

Jeu de boulesclub Mazijk de Pétanque werd officieel op 3 september 1985  opgericht. Er werd toen al een tijdje gebould op de Mazijk, een pittoresk  stukje in Wijk bij Duurstede, dat deed denken aan mooie plekjes in Frankrijk.

De naam Mazijk sierde een gracht (oorspronkelijk Arkgracht geheten) die in het   midden van de 15de eeuw de verbindingsweg was tussen het kasteel en de kerk.  David van Bourgondië, die een bastaardzoon was van Philips de Goede  en die via allerlei politieke intriges benoemd was tot bisschop van Utrecht,  woonde op het kasteel Duurstede. Het verhaal gaat dat hij vaak onder muzikale  begeleiding de Mazijk opgevaren zou zijn. In de zeventiende eeuw werd de gracht  gedempt. Mazijk is een naam uit  de16e eeuw, ontleend aan de familie van  Maseijck, die daar ter plaatse woonde.

Mazijk de Pétanque heeft sinds september 1997 haar speelterrein op het  sportpark Mariënhoeve en voldoet aan alle voorwaarden van de NJBB (Nederlandse  Jeu de Boules Bond) om grotere toernooien te kunnen organiseren.

Met veel  vrijwilligerswerk werd er gezamenlijk een overdekte accommodatie gebouwd:  de Dojo voor de judosport en het Boulodrôme voor de jeu de boules.  
Beide afdelingen beschikken nu over een zeer moderne sportgelegenheid waar elk  clublid trots op kan zijn.

 

Lees ook de Kroniek welke is gemaakt door Thea Savelberg.   Klik hier

 

 

Ga hier terug naar de home pagina